Behoorlijk wat hypotheekverstrekkers hebben deze week een fikse verhoging doorgevoerd. Gemiddeld gezien komt het uit op een rente van 3,96 procent.

De hypotheekshop meldt dat de stijging van de hypotheekrente bijna net zo groot was als het record van afgelopen week. Een aantal geldverstrekkers pasten zelfs hun rente twee of drie keer aan. Hierdoor hebben klanten forse hogere maandlasten. De gemiddelde rente is momenteel bijna 0,3 procent gestegen ten opzichte van vorige week.

In september 2021 werd het laagste punt bereikt met maar liefst 1,42 procent. Inmiddels is het bijna drie keer zo hard gestegen. Het kan maar liefst 15.000 euro schelen op een leencapaciteit voor een koopwoning met een gemiddelde prijs van 400.000 euro.

De veroorzaker van de stijgende hypotheekrente is de hogere rente op de kapitaalmarkt, waar banken en andere hypotheekverstrekkers hun geld vandaan halen voor de financiering van een huis. De kapitaalmarktrente stabiliseert, maar dat gebeurde een paar weken geleden ook. De Hypotheekshop wijst erop dat er veel onzekerheid is dankzij de oorlog in Oekraïne, de levering van brandstof uit Rusland en mogelijk ingrijpen van de centrale banken om de economie niet te laten overkoken.

Huizenkopers die de rente tien jaar laat vastzetten stijgt. Zo houden ze de maandlasten enigszins onder de knie.

Bron: NU.NL
24 juni 2022