Het huren van een woning in de sociale sector mag vanaf 1 juli 2022 met de prijzen omhoog 2,3 procent. Het percentage is berekend aan de hand van de inflatie tussen december 2020 en november 2021. Dit wordt bekendgemaakt door Minister Hugo de Jonge die een brief schreef aan de Tweede Kamer.

Het kabinet heeft vorig jaar onder druk van de politiek besloten de huren te bevriezen. Ook werd er vanuit de linkse hoek gevraagd om de huren niet te verhogen. Het mogelijke gevolg zou namelijk zijn dat huurders met lage inkomens in de problemen zouden komen door de hoge huur. Dit kan leiden tot gevolgen.

Aan het begin van dit jaar mocht de huur in de vrije sector dit jaar wel verhoogd worden met maar liefst 3,3 procent. Dat is ongeveer 1 procent inflatie. Minister de Jonge is momenteel in gesprek met corporaties om afspraken te maken over de huur en mogelijk de afschaffing van de verhuurdersheffing. Het doel om 100.000 woningen per jaar te bouwen is van groot belang om het woningtekort tegen te gaan. De corporaties spelen hierbij een belangrijke rol.

De betaalbaarheid van de huurwoningen in de komende jaren wil de minister meenemen in de afspraken.

Bron: RTL Nieuws
15 februari 2022