Beroepsorganisatie VastgoedPRO heeft voor bedrijven die een bouwkundige keuring uitvoeren een keurmerk geïntroduceerd. Het keurmerk zou voor de huizenkopers meer zekerheid geven over de kwaliteit van de koopwoning.

De naam van het keurmerk wordt “Vakkundig” genoemd en wordt dit voorjaar via de stichting Nationaal Keurmerk Bouwkundig Keurders ingevoerd. Diverse bedrijven waaronder uitvoerders van bouwkundige keuringen Perfectkleur, Woningschouw en ADA Keur hebben zich al verbonden aan het keurmerk. Makelaarsvereniging Makelaarsland ondersteunt het initiatief en zal klanten adviseren een keuring te laten uitvoeren door aangesloten keuringsbedrijven.

Er zijn tot nu toe geen toetsingscriteria waar keuringsbedrijven aan moeten voldoen waardoor, volgens de organisatie, iedereen een bouwkundige keuring mag uitvoeren, ook al wordt de benodigde kennis en ervaring gemist.

De bouwkundige keuringen zijn vanaf 1 februari 2018 standaard als ontbindende voorwaarde opgenomen in een model van koopcontracten. Roland Knoester, algemeen directeur van VastgoedPRO, noemt dit goede ontwikkelingen maar benadrukt dat huizenkopers er dan wel op moet kunnen rekenen dat hun keuring door een gecertificeerd en onpartijdig bedrijf wordt uitgevoerd.

Bron: Nu.nl
07-02-2018