De woningmarkt is overspannen en de huizenprijzen zijn in zestien jaar op het hoogste niveau. Er zijn zorgwekkend weinig huizen te koop. Gelukkig zijn er alternatieven.
Een gemiddeld huis kostte is in januari 2018 8,8 procent meer dan in januari 2017. Voor mensen die hun huis willen verkopen is het positief, maar voor potentiële kopers pakt het negatief uit.
Voor de potentiële kopers is het gunstig om een woning te kopen gezien de lage hypotheekrente, maar het aantal woningen dat te koop staat, is beperkt. Wat is een goede optie voor een starter?

Volgens het onderzoek van Maurice de Hond is het een trend aan het worden om samen met je vrienden iets te kopen. Liefst driekwart van de mensen tot 35 jaar zegt te overwegen om samen te kopen.
Hierin adviseert Rotterdamse makelaar André van Luijk om alle zaken omtrent het samen kopen met vrienden of bekenden goed vast te leggen. Zoals wat je doet als bijvoorbeeld één een partner krijgt en wil verhuizen.

Diverse gemeenten van Brabant tot aan Noord- Holland zijn aan het experimenteren met tiny houses. Dit zijn kleine woningen met een woonoppervlakte tot 50 vierkante meter. De tiny houses zijn een goed alternatief om starters en jongeren voor de stad te behouden. Deze kleine woninkjes hebben veel voordelen, zoals lage kosten, en zijn als een bouwpakket in elkaar te zetten waardoor deze gemakkelijker te verplaatsen zijn.

Een ander alternatief is om antikraak te wonen. Het is een gangbare oplossing voor iedereen die een huis zoekt. De antikraakwoningen bevinden zich vaak in voormalige schoolpanden of leegstaande kantoren. Helaas is er in de steden Amsterdam en Rotterdam een lange wachtlijst. Het voordeel aan antikraak is dat je niet meer dan 250 euro per maand betaalt inclusief gas, water en elektra.

Degenen die niet antikraak of in een tiny house willen wonen, kunnen altijd nog uitwijken naar randgemeenten. Als je ergens bij Amsterdam in de buurt wilt wonen, kun je bijvoorbeeld uitwijken naar Weesp. Daar zijn vaak meer “betaalbare” woningen te koop dan in Amsterdam.

Bron: AD
21-02-2018